Atalay hakkındaki gensoru önergesi reddedildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2009 18:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Genel Kurulunda, DTP'nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmelerine başlandı.

Önergede, son yıllarda düzenlenen toplumsal gösterilerin, kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanımına sahne olduğu öne sürülerek, olaylara müdahalede ateşli silahların kullanılmasının kaygı verici olduğu, son bir yılda orantısız güç nedeniyle 9 kişinin öldüğü belirtildi. Kolluk güçlerinin, 2007 ve 2008 yıllarında toplumsal olaylarda ve dur ihtarlarında ateşli silah kullanması sonucu 62 kişinin yaşamını yitirdiği, 68 kişinin yaralandığı bildirilen önergede, son 2 yıldaki toplumsal olaylarda, gaz bombası ve diğer araçlarla yapılan müdahaleler sonucunda da 271 kişinin yaralandığı iddia edildi.

En temel insan hakkı olan yaşam hakkına kasteden bütün olayların, İçişleri Bakanlığının sorumluluğu altında yaşandığı belirtilen önergede, "İçişleri Bakanı'nın gerek emrindeki polis gücünü kontrol edememesi gerekse ölümleri durdurmak için caydırıcı tedbirler almaması, kamuoyundaki kaygıları daha da artırmaktadır. Etkin önlemler almayarak ölümlerin ve yaşam hakkı ihlalinin artmasına yol açtığı, bu tutumuyla toplumsal barışı tehlikeye sokmaktadır" denildi.

Gensorunun gündeme alınıp alınmasına ilişkin görüşmelerde ilk sözü DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş aldı.

DTP'nin Atalay hakkındaki gensoru önergesi

Ankara - İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

TBMM Genel Kurulunda, grupların ve İçişleri Bakanı Atalay'ın konuşmasının ardından gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması oylandı.

Yapılan işari oylamada, gensorunun gündeme alınması, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Oylamada, DTP'nin yanı sıra CHP'li milletvekilleri de önergenin gündeme alınması yönünde oy kullandı.

Gensoru önergesinin görüşmesi sırasında konuşan önerge sahibi DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, toplumsal gösterileri dağıtmak adına yapılanların "Sokakta infaz ve cezalandırmaya dönüştüğünü" savunarak, polisin aşırı güç kullanımının tartışılması gerektiğini söyledi.

Grubu adına konuşaan DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da Türkiye'de toplumsal gösterilerde polisin orantısız güç kullandığını, yaralanma ve ölümlere neden olduğunu ileri sürdü.

CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ise son zamanlardaki olaylarla, güvenlik ve özgürlük arasındaki hassas terazinin insan hakları aleyhine bozulduğunu gösterdiğini iddia etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber